attend 100 intebiu, baru dpt keje!!

ni, kwn aku yg ckp..sshkan, nk carik kje..terbukti,mmg btol..hehehe
tp, cane plk, kalo nk dpt 1 intebiu pn ssh,jgn mimpi laa nk intebiu smpai 100 kan?..
so, aku nk share laa, tip2 cane org leh tertarik nk panggil kite tuk intebiu..
lg byk intebiu yg korg pegi, lg byk laa peluang nk dpt kje..
yeaaa....

kalo korg apply yg kt tenet cam jobstreet n lain2 tu..plg pnting, korgnye resume..
let's check ur resume....

resume

1. basic information
-pic/ic photo..gmbr kene clear n cun..korg edit2 laa ckit kan..hahahaha
-nama,
-alamt korg,
-no tel,
-email
-aku rase, 4 bnde ni, daa ckup..sbb slalonye, kalo attend intebiu, kompem korg kene isi form laen yg berjeler2 pnjngnye..form tu mmg die akn tnye mcm2 laa kan..so, tak yh laa korg nulis bebyk psl diri korg kt resume..ni bg pndapat aku laa kn..hehe

2. objective/position ape yg korg apply..
-contoh: postman/fireman ke..kan2
-ape2 dlm idup ni, msti ade objective..so, kalo korg start ngan objektive, mybe kompeni tu pk, korg ni bguh laa, berwawasan punye org..hehe

3.summary qualification
-korg bleh letak cam greatest strength ke
-more tu personality n mempoyokan diri sndiri jer nih..

4. education background
-letk yg plg latest..kalo ade upsr, pmr n spm..korg cite psl spm pastu pmr pastu baru upsr..tp upsr, x ptot letak..
-kalo cgpa korg, biase2 jer, tak yh letak k..kalo luar biase, sile letak..ni, kwn2 aku ckp..kalo letak, nnt tkot korg down plk..lbih kurang camtu laa..hehe

5. projects(ni tuk org yg  x de experience, cam aku..hahahha )..
-letk tajok n cite, ape bende yg korg buat n jgn merepek lebih2 plk..as simple as possible but meaningful..harap,koorg phm, ayat aku yg tonggang tebalik..hahaha

6. working xperience.
-cite 2 yg plg latest..
-keje ape yg korg buat, mse keje ktkampeni tu..

7. soft skills
-conthnyee:autocad, solid work, java, mask memasak, D++ n ape2 yg berkenaan..
-language pn, leh msok gak..

8. languages.
-bleh letak dlm table..
-more clear kalo letak dlm table...

9. accompishments
-cite laa, korg penah pnjat gunung eberest ke, merentas langit yg biru ke tp pastikan ade sijil/bukti yg kukuh k..

10. references
-available when requested(leh jd camni gak)..
-kalo blh, carik yg org korg kenal..tkot, intebiuwer tu, call..abeh temberang korg nnt..ayok, aku tak cmpur..haha

ni, lebih kurng resume aku laa gak..m'ikot experience aku, mule2 tu, ssh nk dpt intebiu pstu, bile daa update, alhamdullilah..so, korg kene rajin2 update resume tuk masa depan yg gemilang n terbilang..hahaha..
tips kt atas ni, through my experience..so, its depend on u, nk ikot @ tidak..
kalo korg tak dpt lg, dont give up, k..plzzz, try ur best..
next post-intebiunye cite plk..hehhhuhu

Comments

  1. dah boleh buat seminat kerjaya dah nih..huehehe

    ReplyDelete
  2. mane ade..saje jer, nk share experience..kan2..
    ssh tu, nk dpt keje..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts